Handel och Covid-19

Publicerad: 2020-06-11

Centrum för handelsforsknings forskare om handel och pandemin

Centrums styrgrupp träffas digitalt

Som många i Sverige har vi vid Centrum för handelsforskning jobbat mycket digitalt på sista tiden. På grund av Covid-19 pandemin har vissa av våra evenemang omorganiserades men det händer mycket i online världen istället. Här kan du kolla på inspelade webinarier och presentationer som hölls i våras samt flera kommentarer av Centrums forskare angående Coronaviruset och sina effekter på handeln.

Titta

Utmaningar för handeln – från corona och in i framtiden
I ett webbsänt seminarium tar upp Centrums Ulf Johansson och Johan Anselmsson frågor som: Hur har detaljhandeln påverkats av det nya coronaviruset och dess efterverkningar? Hjälper konsumentinitiativ som #supportyourlocal? Och vad hände med allt prat om att handla mindre och mer hållbart?

Är det rimligt att satsa på det personliga kundmötet i den fysiska butiken?
Vid Centrum för handelsforsknings första webinar – som arrangerades tillsammans med CXFirst - berättade forskare om intressanta resultat kring personalens roll i den fysiska butiken.

Läsa

Corona och detaljhandeln – några lärdomar så här långt
Ulf Johansson för fram en del reflektioner som inte hörs i Covid-19 debatten men som han uppfattar som ytterst centrala för framtiden.

”Corona skyndar på det kontantlösa samhället”
Det konstaterar Carin Rehncrona vid Centrum för handelsforskning i en Dagens Industri-artikel. En konsekvens av coronaepidemin och därmed människors minskade risktagande är att de troligen väljer bort kontanter i större utsträckning. Både handlare och konsumenter. Läs hela kommenteran här.

Hög tid att ställa sig de svåra frågorna!
Martin Moström diskuterar vad kedjor behöver fundera över för att vara relevant i handeln ”Post Corona”.

Vi riskerar att få helt tomma stadskärnor
Ulf Johansson pratar i Sydsvenskan om de hårda tider som väntar stadscentrum där man fokuserat på att vara ’mötesplatser’ och mindre på att gynna handel genom ökad tillgänglighet (t ex parkeringsplatser).
Läs hela artikeln i Sydsvenskan.